Založ si blog

Odkaz od 89-ročnej TV diváčky: Somáriky, traste sa!

Naša stará mama bude mať v októbri tohto roku 90. narodeniny. Aj keď už horšie počuje, ale stále dobre vidí a vďaka médiám sleduje život okolo seba. Veď v minulosti bola ich súčasťou. Pracovala v ČSTK, teda Československej tlačovej agentúre, vydávala encyklopedický časopis Pyramída, dala dokopy knihu Kto je kto?, ktorú v roku 1969 zakázali a dlhé roky písala glosy a fejtóny do najrôznejších novín a časopisov. Keďže je dnes doba internetu, tak sme ju prehovorili, aby vyskúšala niečo napísať prostredníctvom blogu a toto je jej prvotina:

Nedávno som si v nočnom vysielaní nášho rozhlasu vypočula ako sa pán Ľubomír Feldek sťažuje na to, že používatelia nášho spisovného jazyka zabúdajú na privlastňovacie zámeno „svoj“ a ako to autor relácie pripomenul robia to celkom beztrestne. Tak veru beztrestne.

Len si skúste odlomiť z našej jaskyni kúštik stalaktytu. Uvidíte, aká spŕška výčitiek a pokút sa zosype na vašu úbohú hlavu. Ale keď ktosi necitlivo odlamuje z nášho najväčšieho národného pokladu, z našej precíznej slovenčiny, nič sa mu nestane.

Sledujem, ako naša vládna garnitúra krvopotne zháňa peniaze do deravej štátnej pokladnice od občanov, ktorí sú neraz chudobnejší ako štátna kasa a pritom si nevšímajú tých, čo plným priehrštím míňajú peniaze na doslovné prznenie slovenčiny – na zadávateľov televíznych reklám.

Keby som bola na mieste našich mocipánov, vyberala by som za takéto nivočenie slovenčiny mastné pokuty tým, prepáčte za výraz „somárikom“, čiže zadávateľom a autorom reklám, ktorí robia také elementárne chyby v slovenčine akoby ani nikdy neboli chodili do základnej školy.

Aby sa tie somáriky konečne začali triasť a to z dvoch dôvodov – jednak zo strachu pred vysokou pokutou a ak to nepomôže, tak aby už konečne začali sypať zo seba také prepotrebné dukátiky. Zišlo by sa však, aby ich naši papaláši trochu podusili.

Logika? Logika!

03.09.2018

Veď je to logické! Túto vetu počujeme tak často, že o jej zmysle nepochybujeme a ani sa nezamýšľame nad tým, o čom nás vlastne informuje. Za logické považujeme niečo vtedy, keď sa to neprieči tomu, čo vieme – našim vedomostiam či názorom; ak súvislosti medzi jednotlivými vetami (a aj časťami vety) si navzájom neodporujú a vytvárajú zmysluplný celok. Na otázku: [...]

Extrémista Rudolf Vasky vyzýva ľudí, aby v piatok so zbraňami zaútočili na Prezidentský palác

08.03.2018

Známy internetový provokatér a vloger Rudolf Vasky zavesil dnes na YouTube video, v ktorého úvode vyzýva ľudí, aby prišli v piatok 9. marca 2018 o 16,00 hod. pred Prezidentský palác aj so zbraňami s tým, že on osobne naň povedie útok a chce ho rozstrieľať na „franforce“. Až približne v polovičke svojho takmer 40-minútového príhovoru upresní, že nemal na [...]

Teraz už hádam každý bude vedieť, kto je Stanislav Lobotka. . .

05.09.2017

Bežala 3. minúta kvalifikačného zápasu Anglicko – Slovensko, rozhodujúceho súboja o prvé miesto v skupine zaručujúce priamy postup na MS 2018 do Ruska. Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka odobral pred šestnástkou súpera loptu vychádzajúcej hviezde domáceho tímu – Rashfordovi, narazil si ju s Adamom Nemcom, nabehol do veľkého vápna, jednou nohou vo vzduchu si [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

romson

Môj život by mal byť slušný román.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 100475x
Priemerná čítanosť článkov: 6280x

Autor blogu

Kategórie