Založ si blog

Bude dnes platiť, že do tretice všetko dobré?

Slovenské futbalové reprezentantky dnes o 15. hodine odohrajú finálový zápas medzinárodného turnaja Istria Cup 2015 s Poľskom. Tréner ZSOLT PAKUSZA mi pár hodín pred výkopom odpovedal na niekoľko otázok súvisiacich s turnajom, na ktorom sa Slovensku doteraz veľmi darilo, keď po úvodnej remíze s Rakúskom 1:1, porazilo Írsko 2:0 a Maďarsko 3:1.

Pakusza Matysova Kapitánka Monika Matysová a tréner Zsolt Pakusza. Foto: ICP

.

Futbalistky Slovenska dnes čaká finálový zápas na turnaji Istria Cup v Chorvátsku. Môžete nám toto podujatie priblížiť – akú má tradíciu a úroveň?

Mám k nemu špeciálny vzťah, sám som bol jedným z iniciátorov tohto turnaja. Po jednom z priateľských zápasov medzi Slovenskom a Chorvátskom sme sa v Umagu rozprávali s Nina Pavlovic o možnosti zorganizovať na Istrii futbalový turnaj a tento rok sme sa na ňom predstavili už tretíkrát. Pravdou je, že v dvoch predchádzajúcich vystúpeniach sme príliš neoslnili. Možno aj preto, že turnaj sa hrá z nášho pohľadu,v nie práve najideálnejšom období, keď síce máme k dispozícii aj hráčky zo zahraničných klubov, ktoré však prichádzajú na vrchole prípravného obdobia, v období plnej záťaže. Na druhej strane turnaj ponúka šancu spoznať ich aktuálnu formu a dať príležitosť aj hráčkam širšieho kádra. Turnaj Istria Cup berieme ako prvý z testov na nadchádzajúce kvalifikačné obdobie o postup na ME 2017. Tento rok nás na Istrii čakalo krásne a slnečné počasie a kvalitné prírodné trávniky, čo je v marci na Slovensku prakticky nemožné.

Naplnili sa už teraz vaše ciele, s ktorými ste do Chorvátska išli?

Samozrejme, že sme veľmi spokojní. Naše dievčatá ukázali, že herne neustále rastú. Dokázali sme vyhrať nad dvoma tímami, ktoré sú vo svetovom ratingu oveľa vyššie ako sme my. Chcem, aby sa i naďalej takto pracovalo a boli sme čoraz lepším tímom. Po príchode sme nemali veľké očakávania. Jednou z našich úloh bolo skonsolidovať reprezentačné družstvo a dať ho mentálne dohromady. To, že sa nám napokon podarilo postúpiť do finále je asi pre všetkých príjemným prekvapením a ani my sme ho nečakali.


Čo bol rozhodujúci zápas základnej skupiny podľa vás – remíza so silným Rakúskom, prekvapivé a vydreté víťazstvo nad Írkami alebo otočenie zápasu s Maďarkami?

Zápas s Rakúskom bol špecifický tým, že veľa našich hráčok pôsobí v tamojšej lige. Rakúšanky a Írky si ani nepripúšťali, že by nad nami nemali vyhrať. Dokázali sme však v druhom polčase dať góly a remizovať respektíve vyhrať a takisto v poslednom zápase bolo dôležité, že sme dokázali otočiť nepriaznivý stav. Tvrdo sme na tom pracovali.
Vo finále vás dnes čaká Poľsko, ktoré tiež ani raz neprehralo a ešte nedostali ani gól. Máte informácie o našich súperkách – prišli do Chorvátska v plnej sile? Asi to bude najťažší zápas, veď naposledy sme s nimi prehrali 1:4…

Poľky poznáme skutočne dobre. V novembri sme s nimi hrali naposledy a boli lepšie, čo treba športovo priznať, ale vyhrali až nezaslúžene vysokým rozdielom. Viem, že tréner dával v úvodných zápasoch šance viacerým hráčkam, ale mali by tu byť v kompletnom zložení. Otázne je však ako sú na tom so zraneniami a chorobami, ktoré sa nevyhli ani nám. Hneď v prvom zápase sa zranila Diana Bartovičová, ochoreli nám Danka Fecková aj Alexandra Bíróová. Nik sa tu však na nič nevyhovára. Hovoril som dievčatám, že rozhodujúci bude tímový duch, chuť dosiahnuť tímový úspech ako aj ukázať schopnosť bojovať za družstvo a nie za seba.

Ktoré zverenkyne vás svojimi výkonmi na turnaji zatiaľ príjemne prekvapili a ako ste spokojný s hráčkami Slovana Bratislava, teda zástupkyňami domácej súťaže?

Nechcem hodnotiť individuálne výkony pred skončením turnaja. Dôležité je, že všetky hráčky, vrátane náhradníčok alebo aj tých, ktorí do zápasov nenastúpili dúfam, že pochopili svoju pozíciu v družstve. Nebudem tvrdiť, že máme v reprezentačnom družstve 18 alebo 20 vyrovnaných futbalistiek s tým, že ktorákoľvek môže kedykoľvek nastúpiť, lebo by nebola pravda. Výkonnostné rozdiely medzi jednotlivými hráčkami sú, ale ak to pochopia, tak rady podriadia svoje osobné ambície celkovému kolektívnemu úspechu. A takisto by som nechcel hovoriť o hráčkach súčasného Slovana alebo hodnotiť ich súčasnú výkonnosť či pripravenosť. Dôležité je, že so Slovanom máme dlhodobo vynikajúcu spoluprácu, veď veľký počet súčasných reprezentantiek pochádza práve z tohto klubu.

Logika? Logika!

03.09.2018

Veď je to logické! Túto vetu počujeme tak často, že o jej zmysle nepochybujeme a ani sa nezamýšľame nad tým, o čom nás vlastne informuje. Za logické považujeme niečo vtedy, keď sa to neprieči tomu, čo vieme – našim vedomostiam či názorom; ak súvislosti medzi jednotlivými vetami (a aj časťami vety) si navzájom neodporujú a vytvárajú zmysluplný celok. Na otázku: [...]

Extrémista Rudolf Vasky vyzýva ľudí, aby v piatok so zbraňami zaútočili na Prezidentský palác

08.03.2018

Známy internetový provokatér a vloger Rudolf Vasky zavesil dnes na YouTube video, v ktorého úvode vyzýva ľudí, aby prišli v piatok 9. marca 2018 o 16,00 hod. pred Prezidentský palác aj so zbraňami s tým, že on osobne naň povedie útok a chce ho rozstrieľať na „franforce“. Až približne v polovičke svojho takmer 40-minútového príhovoru upresní, že nemal na [...]

Teraz už hádam každý bude vedieť, kto je Stanislav Lobotka. . .

05.09.2017

Bežala 3. minúta kvalifikačného zápasu Anglicko – Slovensko, rozhodujúceho súboja o prvé miesto v skupine zaručujúce priamy postup na MS 2018 do Ruska. Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka odobral pred šestnástkou súpera loptu vychádzajúcej hviezde domáceho tímu – Rashfordovi, narazil si ju s Adamom Nemcom, nabehol do veľkého vápna, jednou nohou vo vzduchu si [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

romson

Môj život by mal byť slušný román.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 100828x
Priemerná čítanosť článkov: 6302x

Autor blogu

Kategórie